Gençlerin Oyun Merakının Asıl Sebebini İncelemeye Ne Dersiniz?
Merhabalar…
Ülkemizdeki e-Spor kavramına geniş bir açıdan bakmaya ne dersiniz? İlk olarak e-Spor un ne olduğuna değinmek, mantıklı olacaktır. Bazılarımız, oyun dünyasından aşina olsa da birçoğumuz bu kelimeye oldukça yabancı. Bu sebeple birçok detayın üzerinden geçerek sizlere e-sporu tanıtmayı amaçlıyorum. O zaman ne duruyoruz? Hadi başlayalım!
e-Spor Nedir?
Açılımı elektronik spor olan e-Spor dünyasında, organize video oyun yarışmaları düzenlenir. Bu oyunlar genellikle profesyonel oyuncular arasında profesyonel organizasyonlar ile düzenlendiği ismi alır. Elektronik sporda en çok rastlanan oyun türleri; strateji oyunları, dövüş oyunları, birincil şahıs nişancı oyunları ve spor oyunlarıdır.
Bunlardan bazıları; League of Legends Dünya Şampiyonası, The International, Evolution Championship Series ve Intel Extreme Masters gibi turnuvalardır. Canlı yayınlanır ve oyunculara altı haneli, önemli para ödülleri sağlanır. Aynı zamanda şu anda ülkemizde League of Legends için Vodafone FreeZone Şampiyonluk Ligi düzenlenmektedir. Birincil şahıs nişancı oyunu olan CS:GO ve strateji oyunu Dota 2 için de Intel ESL Türkiye Şampiyonası ile katılım sağlanmaktadır.
Profesyonel oyuncular için çoğunlukla başlama yaşı 16-17 iken, oyuncular ortalama olarak 24 yaşlarına geldiğinde sektörden ayrılmaktadırlar. Ancak bununla alakalı bir kural yoktur.
Türkiye’de e-Spor
Türkiye’nin bilinen ilk e-Spor takımı, 2003 yılında Counter Strike kadrosu oluşturarak başlayan Dark Passage takımıdır. Dark Passage, 2012 yılında League of Legends oyunu için de kadro oluşturmuştur. 2013 yılından itibaren takımın sadece kadın oyunculardan oluşan Dark Passage Ladies kadrosu da bulunmaktadır. Dark Passage aynı zamanda Starcraft 2, FIFA ve Point Blank oyunlarında da etkin rol göstermektedir. E-Sporlara artan taleple birlikte bağımsız takımların yanında Türkiye‘de 2015 yılında Beşiktaş ESK, ardından 2016 yılında 1907 Fenerbahçe e-Spor ve Galatasaray eSports, League of Legends oyunu için e-Spor takımlarına resmî destek vermeye başlamışlardır. Türkiye’de birden fazla e-Spor alanında etkin olan diğer takımlar arasında, 2005 yılında kurulmuş Team Turquality, 2008 yılında kurulmuş HWA Gaming verilebilir. Bahçeşehir Üniversitesi‘nin League of Legends takımı olan BAU SuperMassive de başarılı takımlar arasındadır.
Türkiye’nin uluslararası alanda başarılara sahip e-Spor takımı olan Space Soldiers, Counter Strike: Global Offensive (CS:GO) oyununda Türkiye’yi çeşitli turnuvalarda temsil eden ve 2014 yılında Bünyamin Aydın tarafından kurulan bir takımdır. Aynı zamanda 5 oyuncusunun da Türkiye millî CS:GO kadrosunda yer aldığı ilk takımdır.
Türkiye doğumlu Tarık Çelik, en çok tanınan uluslararası e-Spor takımlarından biri olan OpTic Gaming‘te 2016-2017 yılları arasında CS:GO oyuncusu olarak oynamıştır. Tarık, 2017 yılından itibaren Cloud9 takımında oynamaya devam etmiş ve aynı yılın sonlarına doğru takımın oyun içi liderliğini üstlenmeye başlamıştır.
Profesyonel liglere katılacak oyunculara Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı – Spor Genel Müdürlüğü tarafından 2014 yılından itibaren e-Sporcu lisansı verilmekte ve bu oyuncular, profesyonel oyuncu olarak değerlendirilmektedir.
2011 yılında kurulan Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu ile devlet tarafından federasyon seviyesinde tanınan e-Spor, 2013 yılında bu federasyonun kapanması ile asbaşkanlık seviyesine inmiştir. 11 Ekim 2017 tarihinde Ankara’da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Abdurrahim Boynukalın, Dijital Oyunlar Sempozyumu’ndan sonra basına yaptığı açıklamada, e-Spor’un Türkiye de dahil olmak üzere, dünya çapındaki öneminin farkında olduklarını ve Türkiye Elektronik Sporlar Federasyonu‘nun kurulacağını belirtmiştir. 4 Nisan 2018 yılında da faaliyet göstermeye başlamıştır ve ilk başkanı Alper Afşin Özdemir olmuştur.
Riot Games Türkiye Ülke Müdürü Bora Koçyiğit, Türkiye’de en çok izlenen sporun futbol, ardından e-Spor karşılaşmaları olduğunu belirtmiştir. Koçyiğit, ayrıca Türkiye’de futboldan sonra gelen en popüler sporun e-Spor olduğunu ve belirli spora artan ilginin Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray gibi takımların o spora destek vermesinden sonra artmaya başladığını eklemiştir. Koçyiğit’in röportajında, Türkiye’deki şampiyonluk maçlarının 1 milyon kişiye kadar izlenme alabildiğini de söylemiştir.
Riot Games Türkiye ve Bahçeşehir Üniversitesi işbirliği ile, 2017’nin Mart ayında 1 milyon TL’lik e-Spor bursu verilmeye başlanmıştır. Ayrıca üniversite, Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen seçmeli “Oyun Sektörü ve E-Spor” dersini müfredatına almıştır.
Dünya çapında oyun, e-Spor ve mobil cihaz piyasa araştırması yapan Newzoo‘nun raporuna göre, 2018’deki e-Spor hayran sayısı, Türkiye’de 4 milyonu aşacaktır. Gaming in Turkey adlı acentenin yaptığı sunuma göre, Türkiye’de internete bağlı 46 milyondan fazla kişinin 29 milyondan fazlası aktif olarak oyun oynamaktadır. Sunuma göre; Gamescom 2016 tarafından Türkiye’nin bir partner ülke olarak seçilmesi ve dünyaca yaygın çevrimiçi oyun dağıtım platformu Steam‘in Türk lirası ile ödeme kabul etmeye başlaması, bu potansiyel sayesinde mümkün olmuştur.
Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Elektronik_spor
Peki, Gençlerin Bu Oyun Merakı Nedir?
Hepimizin anlayacağı üzere gençlerin bilgisayar başında vakit geçirme süresinin artmasıyla birlikte e-Spor, bir iş kapısı haline gelmiştir. Açıklamada belirttiğim gibi Bahçeşehir Üniversitesi, bölüm açarak e-Spor’un eğitim sektörü içine sokulmasını sağlamıştır. Aslında biz her zaman bilgisayar oyunlarının çocuklarımızın hayatının tamamını kapladığını düşünüp, gereksiz ve boşa geçirilen zaman olarak nitelendirmekteyiz. Bunun sebebi de işin iç yüzünü görmezden gelmemizden kaynaklanıyor. Şimdilerde sektör gelişmeye başladığı için insanların biraz daha ılımlı yaklaştığını görüyoruz.
Ben de bilgisayar oyunlarına meraklı birisi olarak şunu söyleyebilirim:
‘’ Hayatlarımızı bilgisayar oyunları üzerine kurmanın, antisosyal olma damgasından çok daha fazlası olduğunu düşünüyorum. Sırf bu yüzden bu bilgilendirici makale ile başladım. Belki de sorun, sadece bizim ne olmak istediğimizi size anlatamıyor olmamızdan kaynaklanıyordur. Her çocuğun kendine göre yetenekleri vardır. Bazıları, sizin istediğiniz gibi matematik konusunda çok iyidir ve mimarlık, mühendislik okumayı tercih edebilir. Biz oyunlara aşina olan çocuklar ise genelde bu sektörü tercih ediyoruz. Mimarlığı sevmeyip edebiyat okumayı tercih etmek kadar normal karşılanması gerekiyor artık bunun. Bazen önümüze engel koymak yerine destek olmayı tercih edersiniz, daha başarılı ve kendine güvenen çocuklar yetiştirdiğinizi fark edeceksiniz. ”
Sonuç olarak; bize sunulan bir evrendir hayat, oyun oynamak veya e-Spor takımlarında yer almak tamamen bizim tercihlerimiz. Belki de bu evreni yakından tanımanın zamanı gelmiştir, ne dersiniz?
Bu gönderiye abone olarak, gelecek yeni güncellemelerle ilgili ilk siz haberdar olabilirsiniz!