Bankalara açık piyasa işlemleri ve gün içi veya gecelik vadede ihtiyaç halinde tanıdıkları likidite tahsisini arttırarak, zaten bankalar için ihtiyaç duyulduğunda kullanılan yeni likidite düzeni ile ekonomik daralmanın önüne geçilmek istenmiştir. Politika faizi olan bir hafta vadeli repo faiz oranı, bu kapsamda Mart ve Nisan aylarında toplamda 200 baz puan azaltılarak daha düşük faiz oranlarından borç verme ile bu girişim desteklenmiş. Sadece ABD doları karşılığı gerçekleştirilen swap işlemlerinin bu dönemde tekrar euro ve altın karşılığından da takasının düzenlenebilecek olması kararlaştırılmıştır. Dolar kadar euro ve altın likiditesinin de kurdaki değişimlerinin fiyat istikrarımız açısından önemli olduğu bu dönemde, swap işlemlerinde bahsi geçen tarafların önceden anlaşarak oluşturdukları oran ve koşullarla belirli miktardaki para birimlerini değişmesi istikrarın sağlanması için önemli bir adımdır. Mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak Merkez Bankası’nda bulundurmak zorunda oldukları yabancı para zorunlu karşılık oranlarının 500 baz puan indirilmesi, yine alınan tedbirler neticesindedir.
Bu girişimler ile Merkez Bankası’nın genişlemeci para politikası araçlarını kullanarak piyasayı kontrol etmeye çalıştığını söylemek mümkündür.
Bankalar için yapılan işlemlerden sonra, Türkiye’nin can damarı olan KOBİ ve diğer işletmelere sağlanan tedbirlere bakalım. Finansmana erişimlerini kolaylaştırmak ve istihdamın sürekliliğini desteklemek amacıyla reel sektöre toplam 60 milyar Türk lirası kredi limiti belirlendi ve en az yüzde 70’inin kobilere tahsisi kararlaştırıldı. Firma bazında azami kredi tutarları, KOBİ’ler için 25 milyon Türk Lirası, diğer firmalar için ise 50 milyon Türk lirası olarak belirlendi. Kredi imkânından, yabancı para reeskont kredisi kullanabilen firmalar ile yurt dışına yönelik müteahhitlik hizmeti sunan firmalar ve uluslararası fuarlara katılım sağlayan firmalar yararlanabilecek. Ayrıca kredilere Merkez Bankası politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 150 baz puan altında faiz oranının uygulanacağına 360 gün vadeyle mutabık kalındı.
Bu önlemlerin, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığı ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığı ortadadır. Mevcut korona virüs yüzünden imalat kapasitesi düşen sanayimiz için alınan ek kararlara bakacak olursak; geçici bir süre için, piyasa yapıcı bankalara ve İşsizlik Sigortası Fonu’na APİ çerçevesinde tanınan likidite imkanını belirli oranlar dahilinde artırma olanakları sağlanacaktır. Böylelikle İşsizlik Sigorta Fonu’nun likidite ihtiyacının piyasa işleyişi üzerindeki olası etkileri sınırlandırılarak finansal istikrarın desteklenmesi amaçlanacaktır. (Mayıs 2020)
Bu gönderiye abone olarak, gelecek yeni güncellemelerle ilgili ilk siz haberdar olabilirsiniz!