Yeni Bir Veba: Koronavirüs
Koronavirüsler, soğuk algınlığından, Orta Doğu Solunum Sendromu(MERS) ve Şiddetli Akut Solunum Yolu Enfeksiyonu(SARS) a sebep olabilen çok geniş bir virüs ailesidir. Daha çok hayvansal kaynaklıdır; domuz, yarasa, kedi, köpek, kanatlılar gibi pek çok evcil ve yabani hayvanda bulunabilir. Fakat hayvandan insana da bulaşması mümkündür.
21.Yüzyılın ilk uluslararası kamu sağlığı acil durumu olarak karşımıza çıkan SARS, daha önce tespit edilmemiş bir virüs olarak 2003 yılında ortaya çıkmış, kısa zamanda salgın yaparak yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine sebep olmuştu. 10 yıl sonra ortaya çıkan MERS ise ilk defa Suudi Arabistan’daki insanlar üzerinde tanımlanmıştı. 31 Aralık 2019 tarihinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Çin Şubesi, neden kaynaklandığı anlaşılamayan zatürre vakaları bildirdi.7 Ocak 2020 tarihinde hastalığa sebep olan etken, henüz insanlarda görülmemiş yeni tip bir olan koronavirüs, 2019-nCoV olarak isimlendirildi. Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkması sebebiyle Wuhan zatürresi olarak da biliniyor. Bu vakalar, Çin’in Wuhan şehrinde yer alan Huanan Deniz Ürünleri pazarı olarak bilinen, kaçak olarak vahşi hayvan satışı yapan canlı hayvan ve balık pazarı çalışanlarında kümelenmişti. Bu tarihten sonra, vakalarda hızlı artış görüldü ve sağlık çalışanlarında da belirtilerin görülmesi üzerine hastalığın bulaşıcı olduğu anlaşıldı. Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı tarafından Sağlık çalışanlarını bilgilendirmek maksatlı yayımlanan rehberde hastalığın belirtileri ve korunma yolları, yakın temas halinde yapılması gerekenler ve temizliğin nasıl yapılması gerektiğine yönelik bilgilere yer verildi.
WHO (Dünya Sağlık Örgütü) Acil Durum Komitesi, 23 Ocak’ta koronavirüsün küresel anlamda bir tehdit oluşturup oluşturmadığını ele almak içi toplanmış, toplantının ardından Çin’de ortaya çıkan koronavirüs ile ilgili ‘uluslararası kamu sağlığı acil durumu’ ilan etmek için erken olduğunu bildirmişti. Fakat artan vakalar ve virüsün diğer ülkelere kısa sürede sıçraması sebebiyle virüsün risk değerlendirmesinde hata yaptıklarını söyleyen Dünya Sağlık Örgütü, ‘orta’ olarak değerlendirdikleri risk düzeyini ‘yüksek’ olarak güncelledi. Virüsün küresel boyutunu tekrar ele almak üzere İsviçre’nin Cenevre kentinde ikinci defa toplanan Dünya Sağlık Örgütü, 30 Ocak 2020 tarihi itibariyle ‘ uluslararası kamu sağlığı acil durumu’ ilan etti.
WHO (Dünya Sağlık Örgütü) Genel Koordinatörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, acil durum ilanının nedeni hakkında “ asıl neden Çin’de ne olduğu değil, diğer ülkelerde ne olduğudur ” açıklamasını yaparak, durumun uluslararası ciddiyetine dikkat çekti ve asıl endişeyi koronavirüsün bağışıklık sisteminin zayıf olduğu ülkelere ulaşmasının oluşturduğunu söyledi.
Bu gönderiye abone olarak, gelecek yeni güncellemelerle ilgili ilk siz haberdar olabilirsiniz!
Eline sağlık, bilgilendirici bir içerik olmuş 🙂