CAN SUNGUR KİMDİR?
1.Öncelikle tanımayanlar için Can Sungur kimdir? bize kısaca kendinizden bahsedebilir misiniz?
Can Sungur, sevdiği sevmediği ilgilendiği ürettiği şeyleri dijital mecralarda paylaşmayı seven birisi. Bunun dışında dijital iletişimci ve pazarlama danışmanı.
2.Oyunlar, Twitch ve YouTube sizin için ne ifade ediyor? Oyunlar, Twitch ve YouTube serüveniniz ne zaman başladı?
Oyunlar, en en sevdiğim ilgi alanlarımdan. Akademik ve felsefi bir düzeyde ilgilendiğim bir olay. YouTube, hayatımıza kürekle kaka atılmasını demokratikleştirmiş bir mecra. TV’nin yerini aldı diyoruz, sanki iyi bir şeymiş gibi. Yine de o kakanın arasında güzel boncuklar oluyor bazen. Twitch, insanın takipçileriyle en yakın temasta olabildiği bir ortam. Dünyada ve globalde ‘oyun yayın platformu’ olarak anılsa da bence ne Twitch bunun farkında, ne de seyirci (çoğunluk) farkında.
3.Türkiye’de oyun piyasasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Türk oyuncular hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yani, hayırlısı. Heh heh. Bakalım. Haydi inşallah, heh.
4.Bir oyun ortaya çıkarma şansınız olsaydı hangi tür tercih ederdiniz? Bu oyundan biraz bahsedebilir misiniz?
Skyrim ve Witcher 3’ün ortak günah çocuğunu yapardım, fakat RDR2 gibi detaylı olurdu. Sonra 20 yıl bunu oynardım.
5.Bir oyunun hikayesini yaratacak olsaydınız bu nasıl bir hikâye olurdu? Bize biraz detaylandırabilir misiniz?
Oyunda hikaye, amaç değil araçtır bence. Tutardım ünlü bir yazarı, yazsın işte. Gev gev gev. Mesele From Software, Elden Ring oyunu için bunu yaptı, kral hareket.
6.Oynadığınız oyunlar arasında en beğendiğiniz oyun hangisidir? Bu oyunda kendinizi özleştirdiğiniz bir karakter var mı ve neden?
Öyle çok bariz bir tercihim yok, iyi oyun çok fazla. Gerçek RPG (Witcher değil de Skyrim, Fallout 4, Disco Elysium gibi) oyunları dışında karakterlerle özdeşim kurmak gibi bir huyum da yok, orada da biz oluşturuyoruz zaten kendimizi.
7.Oyun sektöründe çalışmak ister miydiniz? İsteseydiniz hangi firmalarda çalışmak isterdiniz?
Oyun sektöründe olduğum yerden memnunum. Belki ‘Narrative Akış Danışmanlığı‘ yapmak isterdim, becerilemeyen işlerden birisi.
8.Oyunlar arasında hayal kırıklığına uğradığınız oyun var mıdır? Ya da kötü olduğunu düşündüğünüz oyun hakkında ters köşe yaşadınız mı?
Fallout 76 konusunda Bethesda’ya güvenmiştim ha. Hatta başta kötü çıkınca “patchlerler düzelir” bile demiştim. Yok anam, çöp.
9.Oyunların gelecekteki hayatınızda yeri ne olacak? Sizce teknolojik açıdan bizi neler bekliyor olabilir?
Çok uzun konu bu. 🙂
10.Bir oyunun iyi ve kötü olduğuna nasıl karar verebiliriz? Sizin için hangi kriterler önemli?
Söz verdiği şeyi, ne kadar iyi gerçekleştirebildiği önemlidir. Çoğu arkadaş, bu gözle bakamayıp absürt yorumlar yapıyor.
11.e-Spor hakkında ne düşünüyorsunuz? Olumlu veya olumsuz düşünceleriniz ve sebebini öğrenebilir miyim?
Geçtiğimiz sene F1 e-sporcusu Cem Bölükbaşı, dijital yarıştan fiziksel yarışlara geçti. Benim için Cem, sporcudur. E,B,C… Başına ne koyduğunuz fark etmez. Öte yandan çoğu popüler e-spor oyunu, işsiz gençliği işsiz tutmak için çok güzel sistem. Hepsi de bir şirket tekelinde. Güzel dümen, dahil olan düşünsün.
12.Bilim ve teknoloji ile ilgilendiğinizi duymuştuk, bu doğru mu? Eğer doğruysa katıldığınız bilim veya teknoloji fuarları var mı? Sizin için ne ifade ediyorlar?
Okuduğum bir konu. Bilim ve teknolojiyi takip etmemek çok saçma. Gerçek fal bence bu konular. Fuarlara katılmıyorum, ürün almıyorum ki 🙂
13.Bilim-insanı olmayı mı tercih ederdiniz yoksa oyun tasarımcısı mı? Nedenini de açıklayabilir misiniz lütfen?
Oyun tasarımcısı. Bilim insanları istediklerini üretmekte özgür değil. Ya akademiye ve fonlara bağlılar, ya da işverenlerine. Oyun tasarımcısı özgür kalabilir.
14.Edebiyat ile ilgili misiniz? Eğer ilginiz varsa bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Bunlar çok genel sorular ha 🙂 İlgiliyim. İlgili olmayana zaten yazık. Sultanahmet çok güzel, Türklerin kebabını çok beğendim.
15. ‘KalkGel Projesi‘ nde Tuna Akşen ile birlikte ilk adımını attığını biliyoruz. Bize biraz da bundan bahsetmek ister misiniz?
KalkGel, bizim takipçilerle buluşurken aradan markayı çıkarttığımız bir iş. Sevenimle kendim buluşurum, kime ne kime ne?
16.En son hangi…?
Filmi/diziyi izlediniz?: The Road
Kitabı okudunuz?: Pathfinder 2 Core Rulebook
Albümü dinlediniz?: Spotify çağında albüm huyum kalmadı.
17.Sizi ilk “Geekyapar!” sitesinin kurucusu olarak tanıdık. Bize biraz bundan bahsedebilir misiniz? Sizin için ne ifade ettiğini anlatmanızı rica etsem?
Halbuki Geekyapar’ın da kurucusu olarak anılmamak için uğraştım. Ürettiğimiz şey önemli, kurduğumuz veya başına koyduğumuz isim değil. 2013 senesinde içerik siteleri yükselişteydi, ben de kendi sevdiğim alanlarda üretim yapabileceğim bir site kurmak istedim.
18.JTG’ de sunuculuk yapmıştınız sizin için nasıl bir deneyimdi? Sunuculuk yapmayı hayal ettiğiniz bir yer var mıydı?
Sunuculuk çok keyifli bir şey, aslında yapmaya devam ederdim. Öte yandan genç seyirci, sunan ve yapan arasındaki farkı ayıramıyor. Altında imzam olmayan projeleri ben sunuyorum diye ben yapıyorum zanneden cingöz gençler sıktı beni, devam etmedim haliyle.
19.Buradan sizi henüz tanımayanlara veyahut insanlığa iletmek istediğiniz bir mesaj var mı?
Hiçbir şey bilmediğini kabul edip yeni şeyler öğrenmeye devam etmek lazım. Yoksa yıkıklık illetine yakalanır insan.
Bu gönderiye abone olarak, gelecek yeni güncellemelerle ilgili ilk siz haberdar olabilirsiniz!
CS 🖤
Cs i cok uzun zamandır takip ediyorum. Destek verdiği ufak işler dahil katıldığı her şeyi izledim, okudum. Çok sevdiğim ve bir yandan kendini geliştirmesi adına eleştirdiğim ( ne kadar ulaşır bilmem) birisi. Sizin de Daha fazla detaylı soru sormanızi isterdim ama bu da gayet iyi. Sanırım gitgide CS geeki oluyorum.