Son zamanlarda birçok arkadaş, ‘’Yazdıklarımı nereye gönderebilirim?’’ diye soruyor. Haliyle sosyal mecralarda da e-dergiler ortaya çıkmaya başladı. Çoğunluğu e-dergi olarak yayın yapıyor olsa da sanırım her şair/yazar arkadaş, eserlerini matbu basım olarak yayınlanmasını istiyor. Ben bu konuda biraz daha özellikle şiirin kâğıdı sevmesini benimsediğim için çoğunlukla basılı yayında şiirleri yayınlamayı tercih ediyorum. Tabi ki bu yazı sadece şiirlerini yayınlamak isteyen kişiler için değil, aynı zamanda eleştiri, inceleme, tanıtım, deneme ve öykülerini de yayınlatmak isteyen arkadaşlar için bir harita olsun istiyorum. Bu yüzden aşağıdaki dergilerin iletişim adreslerini ve içeriklerini de kısa şekilde yazıp kararı size bırakacağım. Dergilere şiirlerinizi ya da yazılarınızı gönderirken dikkat etmeniz gereken en önemli mesele, o eserin daha önce herhangi bir mecrada yayınlanmamış olmasıdır. Aşağıdaki dergilerin hemen hemen hepsi, bu konuda şart koyan dergiler. Ayrıca bu konu, etik olarak da doğru bir şey değil. Kitaplarınızda bulunan ya da sosyal medyada öylesine yayınladığınız bir şiiri dahi gönderip dergiyi de kendinizi de zor durumda bırakmamanız gerekir. Eserlerinizin reddedilmesi, çok olağan ve doğaldır. Kimsenin sizin gözünüzün üstünde kaşınız var diye reddettiğini düşünmeyin. Ya eserleriniz onların beğeni anlayışına hitap etmemiştir ya da yayın programı kapanmıştır. Her ne kadar kitaplarınız yayınlanmış, ekmek peynir gibi satmış, okunmuş olursa olsun. Yaşınıza hürmeten dahi eserlerinizin kabulü söz konusu değildir, olmamalıdır. Herkesin şiiri doğar, büyür ve ağrır! Kabul edilmemesi sizinle değil, şiirinizle ilgilidir. Ola ki size göre sizin şiirinizden daha zayıf bir şiir yayınlanmış ve siz reddedilmişseniz, bu konuda bir daha o dergiye şiir göndermemek gibi bir tavır alabilir ya da yayınlanan söz konusu şiiri alıp inceleme yaparak eleştiri yazısı yazabilirsiniz. Dozunda hitaplar kullanarak. Bir diğer nokta ise bir dergiye şiir göndermeden önce o derginin son üç sayısını okumanız, yeniyse bekleyip ilk iki üç sayısını okumanızı öneririm. İçeriğini okumadığınız, yayın politika ve poetikasını bilmediğiniz bir dergiye hemen şiir göndermek, sizin şiirinizi de benliğinize de zarar verebilir. Burada yazılması gereken okuyucuya göre çok dergi vardır. Lakin ben bahsini ettikleri dergileri ya tam manasıyla iyice okumadım ya da yayın politikalarını sevmediğimden ötürü çok da önermek istemedim. Ha, diyeceksiniz ki bu dergilerin yayın politikasını seviyor musun? Onu da tek tek dergileri ele aldığım zaman konuşuruz. En azından şiirini, yazısını dergilere göndermek isteyenlere önerebileceğim dergiler bunlar. Yakın zamanda e-dergiler için de bir liste yapıp yayınlamayı planlıyorum. Şimdilik hoş kalın.
Yalnız şunu unutmamanız gerekir. Yazdığınız yazı, sadece sizin için kusursuz ve iyidir. Yayınlanmadığı zaman çemkirmenin ya da reddedilmenin kibri ile sağa sola dadanmayın.
VARLIK *Aylık edebiyat ve kültür dergisi: 15 Temmuz 1933 (20 TL)
15 Temmuz 1933 yılında Yaşar Nabi Nayır tarafından kurulmuş olan ve edebiyatın köşe taşı olarak adlandırılan edebiyat ve kültür dergisi. Varlık dergisi, özellikle şairler için bir kapı olmuştur. Şimdi alternatifler çoğalmış olsa da birçok şairin Varlık dergisinde şiirinin yayınlanması, şairler için sevindirici bir durumdur. Aylık çıkan bir dergidir. Varlık dergisine ilk defa şiir gönderecek olanlar, mail kutularının konu bölümüne yeni şiirler arasında yazarlarsa daha iyi olur. Ayrıca varlık dergisine şiir gönderirken tek bir şiir yerine en az iki şiir gönderilmesi, daha manidar olacaktır. Aslında her dergi bunu şartı koşuyor. Bunun da sebebi, şairin şiir diline hâkim olmak ve aslında şairin şiirinin yayınlanma şansını biraz daha arttırmak. Varlık dergisinde bahsini ettiğim köşede yani yeni şiirler arasında bölümünde her ay şiirlerini gönderen arkadaşlar hakkında kısa değerlendirmeler ve eleştirilerde de bulunmaktadır. Ayrıca şiirin yanı sıra Varlık dergisinde öyküler de çok önemli bir yerdedir. Bu kısımda ilk defa öykülerini yayınlatmak için gönderen arkadaşlar yine konu bölümüne yeni öyküler arasında yazarak öykülerini gönderebilirler. Yine aynı köşede gelen öyküler hakkında eleştiri ve tavsiyelerin olduğu bir bölüm var. Öyküsü yayınlanmayan arkadaşlar bu bölümde isimlerini görebilirler. Yeni öyküler arasında bölümüyle Jale SANCAK ilgilenmektedir. Şeref BİLSEL ve Mehmet ERTE’nin editörlüğünde Varlık dergisi yayın hayatına devam ediyor.
Mail adresi: [email protected]
DERGÂH *Aylık edebiyat, sanat ve kültür dergisi: Mart 1990 (8 TL)
Mustafa KUTLU, Ezel ERVERDİ, İsmail KARA ve İsmet ÖZEL başta olmak üzere birçok önemli ismi bir araya getirmiş bir dergidir. Dergâh dergisi de özellikle muhafazakâr olarak adlandırılan edebiyatçıların çıkış kapısı olmuştur. – Dergiler arasında böyle bir ayrımın manasızca olduğunu söylemeliyim. – Lakin Dergâh dergisi arşivini kurcaladığımız zaman dışa kapalı bir dergi olmadığını görebiliyoruz. Bence özellikle Ali AYÇİL’den sonra Dergâh dergisinde çok farklı görüşte ve tavırda edebiyatçıların da eserleri yayınlandı. Özellikle gençler için şiir konusunda Dergâh da ayrı bir kapıdır. Dergah dergisinde – bence en sevdiğim yanı – ilk defa şiiri yayınlanan şairin şiiri kapak sayfasında yer alır. En azından bu, çoğunlukla böyle olmuştur. Dergide genel yayın yönetmeni olarak Ali AYÇİL bulunuyor.
Mail adresi: [email protected]
SİNCAN İSTASYONU *İki aylık edebiyat dergisi: Eylül 2003 (7 TL)
Abdülkadir BUDAK tarafından Eylül 2007 yılında ilk başlarda aylık olarak yayın hayatına başlayan dergi, sonrasında iki ayda bir çıkmaya başladı. Ankara merkezli bir dergi olan Sincan İstasyonu, adının hikayesi ile dahi bir edebiyat dergisidir. Ben bu tabiri pek sevmesem de taşra dergileri sınıfı olarak tabir edenler olsa da Sincan İstasyonu, edebiyat yolculuğuna başlayan herkesin biletini alacağı istasyon olmalıdır.
Mail adresi: [email protected]
ECİNNİLER *İki aylık kültür ve edebiyat dergisi: Ocak 2020 (18 TL)
2020 yılında yayın hayatına başlayan Ecinniler, iki ayda bir yayınlanan edebiyat dergisidir. İçerisinde şiir, öykü, inceleme, eleştiri yazılanın bulunduğu ve aynı zamanda her sayı bir dosya konusu belirleyip yayınlayan bir dergidir. Yeni olmasına rağmen, birçok edebiyat dergisini sollamış ve bence çıtayı oldukça yükseltmiştir. Derginin yayın kurulunda Gökhan ARSLAN, Çağla ÇİNİLİ ve Tunca ÇAYLANT bulunuyor.
Mail adresi: [email protected]
SÖZCÜKLER *İki aylık edebiyat dergisi: (20 TL)
Turgay FİŞEKÇİ ‘nin genel yayın yönetmenliğini yaptığı Sözcükler dergisi Mayıs – Haziran 2006 yılında yayın hayatına başladı. Derginin editörlüğünde Burcu YILMAZ bulunuyor. İki ayda bir yayınlanıyor. AdamSanat dergisinden bu yana edebiyat mecrasında bilinen FİŞEKÇİ ‘nin haliyle edebiyat çevresinden dostlarının da yakından takip ettiği dergi olmasıyla genç isimlerin de çokça tercih ettiği bir dergidir.
Mail adresi: [email protected]
ŞEHİR *Aylık kültür, edebiyat ve sanat dergisi: Aralık 2004 (15 TL)
Zonguldak merkezli bir dergidir. Yine edebiyat çevrelerince taşra dergisi olarak adlandırılır. İbrahim TIĞ öncülüğünde şair Rüştü ONUR’un vasiyetini yerine getirmek adına Aralık 2004 yılında yayın hayatına başladı. 16 yıldır aralıksız olarak yayın hayatını sürdürüyor.
Mail adresi: [email protected]
ELİZ EDEBİYAT *Aylık edebiyat dergisi: Ocak 2009 (15 TL)
Bursa (Mudanya) merkezli bir edebiyat dergisidir. Hilmi HAŞAL tarafından Ocak 2009 yılından günümüze kadar yayın hayatını devam ettirmektedir. Bülent ŞANLI editörlüğünde ilerleyen dergi, son bir yıldır genç kalemlere ağırlık veriyor. Eliz Edebiyat dergisinin en güzel özelliklerinden biri de her sayının kapağında kendilerince belirledikleri şairlerin el yazısından şiiri yayınlaması. Ayrıca son sayfada da genç şairlerin fotoğrafı ve biyografisi ile birlikte şiirlerini yayınlıyorlar.
Mail adresi: [email protected]
EDEBİYAT NÖBETİ *İki aylık kültür, sanat ve edebiyat dergisi: Temmuz 2015 (15 TL)
Samsun (Bafra) merkezli bir edebiyat dergisi. Celal KARACA tarafından Temmuz 2015 yılında yayın hayatına başladı. Edebiyat Nöbeti dergisi de şiirlerinizi ve yazılarınızı değerlendirebileceğiniz bir dergi.
Mail adresi: [email protected]
ŞİİRİ ÖZLÜYORUM *İki aylık şiir dergisi: Ağustos 2003
Nevşehir Avanos’ta Ağustos 2003 yılından bu yana Fuat ÇİFTÇİ tarafından çıkarılan bir şiir dergisidir. Dergi, iki ayda bir çıkıyor. Bir taşra dergisi olarak anılsa da 17 yıldır aralıksız olarak yayınlanıyor.
Mail adresi: [email protected]
ÜVERCİNKA *Aylık edebiyat dergisi: Kasım 2014 (9 TL)
Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği çatısı altında yayın hayatına Kasım 2014 yılında başladı. Seyyit NEZİR’ in genel yayın yönetmenliğinde 6 yıldır aralıksız olarak çıkıyor.
Mail adresi: [email protected]
ŞAHSİYET *Üç aylık edebiyat & kültür-sanat yayını: Ocak 2019 (13 TL)
İstanbul’da yayın hayatına başlayan Şahsiyet, şiirin yanı sıra çoğunlukla inceleme, öykü ve dosya konusuna uygun yazılara yer veriyor. ‘’Söyleyecek sözümüz var!’’ sloganıyla çıkan dergi, kapakları ile de çok renkli bir dergi olduğunu gösteriyor. Ben kapaklarını da içerikleri kadar seviyorum. Kuzey Kayahan SARAN, dergiyi yöneten arkadaş. Özveriyle çabalayarak ortaya iyi sayılar çıkardıklarını söyleyebilirim.
Mail adresi: [email protected]
Bu gönderiye abone olarak, gelecek yeni güncellemelerle ilgili ilk siz haberdar olabilirsiniz!